DIY Snefnug i perler

DIY perle snefnug

Jeg har set så mange fine versioner af snefnug og stjerner lavet i perler, så jeg fik lyst til at lave nogle selv. Snefnuggene kan bruges til mange forskellige ting her i julen. Mine kommer op at hænge, men de kunne også være fine på juletræet, eller som pynt på en gave.

Jeg har fået lavet to forskellige snefnug. Den ene i små grønlandske perler og den anden i lidt større glasperler. Begge er lavet med ståltråd, så de selv kan holde faconen.

DIY perle snefnug

Jeg har ikke nogen specifik vejledning, men her er lidt tips til materialevalg, hvis du selv har lyst til at lave snefnug af perler:

  • Brug ståltråd, så snefnuggene selv kan holde faconen. Jo tykkere ståltråd, jo bedre holdbarhed, men tyk ståltråd kan også være svært at forme, og svært at få igennem perlerne. Din ståltråd skal kunne gå igennem tre gange.
  • Alle typer perler kan bruges, og du kan også sagtens mikse forskelige typer og størrelser. Jeg syne,s det er flot med perler med lidt transparens, så lyset går fint igennem dem.

Jeg har startet mine to snefnug på samme måde, som jeg vil prøve at forklare her

  • Tag 12 perler på tråden og før tråden gennem perle nummer 1, så der dannes en ring.
  • Tag 5 perler på tråden er før tråden gennem perle nummer 3 på ringen. Nu er der dannet en lille trekant ud fra ringen. Sæt yderligere 5 perler på tråden og før tråden gennem perle nummer 5 på ringen. Forsæt til du har 6 trekanet som stritter ud fra ringen.
  • Før tråden igennem de næste tre perle på den første trekant, så din tråd ender ude på spidsen af trekanten.
  • Herfra har jeg gjort noget forskelligt med mine to snefnug, men du kan eksperimentere med forskellige antal perler. De vigtigste er blot, at du altid sætter et ulige antal perler på tråden, og at du gør det samme for alle seks takker på snefnugget, så du ender med en fin symmetri.

DIY perle snefnug

Korte strikkepinde – alternativ til magic loop

Korte strikkepinde

Jeg havde for nylig fødselsdag, og fødselsdagsgaven fra min kæreste var nyt strikkegrej, nemlig et strikkepindesæt / rundpindesæt med korte strikkepinde fra Seeknit. Jeg så tilfældigt strikkepindene i en reklame, og fik dem straks skrevet på ønskelisten.

Korte strikkepinde

Alternativ til at strikke magic loop

Det smarte ved dette strikkepindesæt / rundpindesæt er at det er korte strikkepinde – kun 5 cm lange – og med meget korte wirer. Det betyder, at man kan bruge disse strikkepinde, når man strikker halsudskæringer og ærmer, hvor man normalt ville skulle bruge strømpepinde eller strikke med magic loop-teknikken.  Jeg har tidligere brugt magic loop, og det fungerer også fint nok, men jeg kan meget bedre lide at bruge disse strikkepinde, hvor man kan få et meget bedre flow, og ikke hele tiden skal lave ophold for at flytte sit loop.

Korte strikkepinde

En anden virkelig fin detalje er at wirerne kan rotere frit fra pindene, og man derfor undgår at få drejet arbejdet.

Indtil videre har jeg brugte strikkepindene til ærmerne på min perlesweater, og på den brune sweater, som du kan se på billederne, hvor jeg både har brugt dem til halsudskæringen og ærmerne. Man skal lige vende sig til at bruge så små pinde, og meget af arbejdet foregår i fingerspidserne i stedet for i hele hånden, men jeg er allerede stor fan.

Er du selv træt at magic loop og strømpepinde, vil jeg anbefale at se nærmere på de korte strikkepinde fra Seeknit. De fås både i et lille sæt med fire pindestørrelser og et større sæt med seks størrelser og tilhørende etui. Jeg kan se, at de ofte er udsolgt, så kan du ikke finde dem via mine links, kan de også fås her.

Korte strikkepinde

Nederdel i denim-look

Fra skjorte til nederdel diy

Jeg har syet en ny nederdel i denim-look af en aflagt skjortekjole.

Skjorten havde en masse godt stof, men det var alligevel lidt en udfordring at få det lavet til en nederdel. Nendefor kan du se skjorten som den så ud inden jeg gik i gang.

Fra skjorte til nederdel diy

Jeg har taget enkelte billeder af processen. Først startede jeg med at sprætte alle sømme op og stryge alle dele, så jeg bedre kunne se hvor meget stof, der var at gøre med.

For- og bagstykke af skjortekjolen blev også for- og bagstykke på nederdelen. Jeg ville gerne have lidt mere vidde i nederdelen, men skjorten var ikke så bred, så jeg ente med at klippe nogle aflange trekanter af det øverste af ryggen, som kunne sættes ind i siden af nederdelen som en slags kiler.

På billedet nedenfor kan du se de udklippede dele. Øverst er det talje-stykkerne, og det lange stykke til højre er knapstolpen, som jeg gemte for at kunne genbruge på nederdelen.

Fra skjorte til nederdel diy

Her er de fleste dele syet sammen, og der er også kommet lommer i. Der mangler blot talje-stykket og bæltestropper.

Fra skjorte til nederdel diy

Den færdige nederdel, som du kan se nedenfor, er jeg blevet rigtig godt tilfreds med. Jeg er dog spændt på om stoffet holder, for det er ret løst vævet, og jeg har efterfølgende fundet ud af, at det kan have en tendens til at glide i sømmene.

Fra skjorte til nederdel diy

Fra skjorte til nederdel diy

Strikket pude

Strikket pude

Min første strikkede sweater fik ikke lov at leve længe… Efter at have brugt sweateren et par gange, besluttede jeg nemlig at trevle den op og bruge garnet til noget andet. Garnet kradsede simpelthen for meget til at jeg ville få den brugt som en sweater. Men garnet er stadig virkelig flot og har en skøn struktur. Efter en kort tur i tænkeboksen kom jeg på at strikke en pude af garnet.

Garnet havde taget form efter de strikkede masker i sweateren, så jeg blev nødt til at få det rettet ud, for at få nye strikkede masker til at lægge sig pænt. Derfor viklede jeg garnet stramt rundt om en ramme og dampede det over en gryde med kogende vand for at få det til at rette sig ud igen. Det kan man gøre, fordi garnet er uld (Drops Puna, som er 100% alpakka uld), og derfor nemt kan forme sig på ny. Efter afkøling og tørring, blev det viklet op på garnnøgler, så det var klar til at strikke med.

Strikket pude

Puden er strikket af 2 tråde af garnet, som er Drops Puna, og det er strikket på pind 5,5. Den er strikket på rundpind og syet sammen i top og bund til sidst. I midten af puden har jeg lavet et helt simpelt mønster udelukkende med brug af ret- og vrangmasker.

Strikket pude

Der er stadig en del garn tilbage, så måske der kommer en ekstra pude til.

Strikket perle-sweater

Strikket sweater med perler

Jeg har strikket en sweater fyldt med perler efter inspiration fra Lærke Bagger, som jeg før har omtalt her på bloggen. Lærke Bagger har for nylig udgivet en bog med strikkeopskrifter (se mere her). Den har jeg desværre ikke haft anledning til at læse i, men jeg blev alligevel inspireret til at gå i gang med en perle-sweater i bedste Lærke Bagger-stil.

Strikket sweater med perler

Jeg har fundet ud af, at jeg ikke er særlig god til uld tæt på kroppen, så derfor har jeg denne gang forsøgt mig med akryl-garn, nemlig Scheepjes Colour crafter. Garnet fås i rigtig mange fine farver, men jeg valgte en lidt neutral farve for at give ekstra fokus til perlerne. Akryl-garn har ry for at være noget billigt plastik-garn, og dette garn er da også i den billige ende, men jeg synes det føles lækkert og virker ikke for varmt at have på. Garnet rækker langt (300 meter pr 100 gram), og der gik knap 2,5 nøgle til denne sweater.

Strikket sweater med perler

Perlerne har jeg sat på garnet først og derefter strikket normalt og hevet perlerne frem på garnet og strikket med ind, når det passede. Der findes også en teknik hvor man bruger en lille hæklenål til at sætte perlerne på de enkelte masker efterhånden som man strikker, men jeg synes dette gav en bedre effekt til netop denne sweater.

Perlerne er plastikperler (for at holde trøjen så let som muligt) af mærket Jewellery maker fra Creativ company. Der er to forskellige slags, facetperler og runde perler. Jeg købte 4 pakker runde perler og 3 pakker facetperler, men har nok stadig en tredjedel af perlerne tilbage.

Strikket sweater med perler

Da jeg som sagt ikke har haft mulighed for at kigge i Lærke Baggers nye bog, måtte jeg selv finde en opskrift. Jeg har brugt en ret simpel opskrift på en raglan sweater af Lene Holme Samsøe, som hedder “Striber My Size”, som for øvrigt også er virkelig fin i sin originale udgave – måske jeg skal strikke den senere. Opskriften er fra hendes bog Mig & mini strik.

Jeg har fulgt opskriften og ikke rigtig ændret noget, ud over at jeg brugte garn med en mindre strikkefasthed (20 masker pr 10 cm i stedet for opskriftens 22 masker pr 10 cm) og har derfor strikket sweateren et nummer mindre (xs) end jeg normalt ville vælge.

Strikket sweater med perler

Retrokjole

Retrokjole

Retrokjole, eller gulvtæppekjole, som min kæreste kalder den.

Forleden, da jeg var i den lokale genbrugsbutik, fandt jeg den skønneste kjole i noget lidt tykt stof med den fineste struktur, farver og mønster. Kjolen var alt for stor til mig, og modellen også helt forkert til mig, men til 40 kr kom den alligevel med hjem. Nedenfor kan du se, hvordan kjolen så ud.

Retrokjole

Jeg klippede den i stykker og genbrugte stoffet til at lave en helt ny kjole. Jeg tog udgangspunkt i et gammelt mønster fra BurdaStyle magasinet 3/2013, som jeg har brugt rigtig mange gange. Jeg ved mønsteret passer mig godt, og det fungerer næsten som en form for grundmønster for mig. Det oprindelige mønster er med indsnit, men her har jeg lavet det om til prinsesse-sømme. Derudover har jeg tilføjet lidt rynkning til ærmerne, gjort skørtet lidt større og tilføjet lommer og taljestykke med bætestropper.

Retrokjole

Halsudskæringen har jeg afsluttet med en indvendig belægning, og bagerst har kjolen en usynlig lynlås.

For at få det til at passe med den begrænsede mængde stof, er skørtet syet sammen af paneler i stedet for at være ét stort stykke.

Retrokjole

Jeg synes, det er rigtig sjovt at sy nyt af aflagt tøj, da det altid giver nogle rigtig spændende udfordringer. Har du syet noget af aflagt tøj?

DIY Strikke-etui

Strikke-etui

Efter jeg er begyndt at strikke, har jeg fået samlet mig en del nyt værktøj og strikke-tilbehør, bl.a. et rundpindesæt med udskiftelige pinde. Jeg er helt vildt glad for rundpindesættet, og er glad for at jeg blev overtalt til at købe det frem for enkelt rundpinde. Nu har jeg nemlig altid har den rette størrelse pind og kan nemt skifte, hvis min strikkefasthed ikke passer med opskriftens eller skifte wiren til en længere eller kortere, alt efter hvor i strikkeprojektet jeg er. Jeg har købt et sæt med pinde i ædeltræ, da jeg læste at mange strikepinde er belagt med nikkel, og det er jeg allergisk overfor. Jeg endte med at købe Drops Pro Romance Deluxe sættet, men der findes virkelig mange forskellige rundpindesæt i forskellige prisklasser. Jeg er som sagt rigtig glad for sættet, men er dog knap så glad for den lidt tarvelige plastik-taske, det kom i. Derfor besluttede jeg at sy mit eget etui til at strikke-grejet.

Strikke-etui

Etuiet er syet efter idé fra de store penalhuse, jeg kan huske fra min barndom (jeg ved ikke om de stadig findes), hvor man havde plads til adskillige rækker af tuscher og skriveredskaber. Jeg havde ikke noget mønster, så den er syet lidt på slum men efter en frygtlig masse mål og hovedregning.

Etuiet kan åbnes som en bog og i midten er en skillevæg, som også fungerer som opbevaring. Jeg hare syet forskellige størrelse lommer i klar plast, så man hurtigt kan få overblik over tingene og finde det man skal bruge. De lukkes alle med lynlås for at forhindre at tingene falder ud.

Strikke-etui

Til strikkepindene har jeg syet elastikbånd fast med jævne mellemrum, så pindene kan sidde fast uden at glide rundt. Øverst og nederst er der et stykke stof, som forhindrer at de glider ud.

Både for- og bagsiden samt skillevæggen har et kraftigt stykke plastik inden i for at kunne holde formen og ikke bøje, når der kommer for mange ting i. Plastikken har jeg taget fra et gammelt ringbind.

Strikke-etui

Ovenfor kan du se hvordan det ser ud når etuiet er lukket. Jeg syede en lille matchende pung, hvor man kan opbevare det man lige skal have med på farten sammen med sit strikketøj, fx et målebånd og nogle strikkemarkører.

Strikket Sunday sweater

Strikket sunday sweater

Endnu en strikket trøje er kommet af strikkepindene. Denne gang er det en trøje efter opskriften “Sunday sweater” af PetitKnit, som er en nem og meget begyndervenlig strikkeopskrift. Trøjen i opskriften er lidt for oversize til min smag, så jeg har strikket trøjen en nummer mindre end jeg normalt ville vælge og strikket med mindre pinde (5,5 i stedet for 7) , hvilket også gør strikken lidt tykkere.

Strikket sunday sweater

Trøjen har en lækker dobbeltkant i kraven, som jeg forøvrigt har lavet lidt større end i opskriften. Ærmerne i opskriften er store ballon-ærmer, men jeg valgte at lave ærmerne i min trøje smalle i stedet.

Garnet er Drops Air i farven “35 Ler“. Det er et blow-garn i en blanding af alpaka, uld og polyamid, som er meget nemt at strikke med, fordi det glider nemt på pindene. Det er et dejligt varmt og vamset garn, som ikke kradser. Dertil har jeg en følgetråd i Drops kid-silk i farven “33 Rust“.

Strikket sunday sweater

Egentlig var garnet tiltænkt en cardigan, som jeg også nåede et godt stykke over halvvejs med, men efter en prøvning var jeg ikke tilfreds med kombinationen af model og garn, så jeg endte med at trevle det hele op og strikke denne trøje i stedet, som passer meget bedre til garnet. Strikning kræver nogle gange lidt ekstra tålmodighed :)

Evighedsbroderi

Evighedsbroderi

Jeg har startet et evighedsbroderi. Jeg havde lyst til at have et stykke håndarbejde, som kunne vare længe, og som jeg nemt kunne gå til og fra uden at skulle til at sætte mig ind i mønsteret på ny. Derfor valgte jeg at brodere et let, grafisk mønster. Broderiet er ikke med korssting som normalt, men med vertikale sting syet forskudt, og garnet er almindelig bomuldsgarn.

Evighedsbroderi

Jeg kalder det mit evighedsbroderi, fordi det virker lidt uoverskueligt, og jeg tror der går tæt på en evighed, inden det bliver færdig. Det er planen, at hele stykket skal broderes i samme mønster, og at det skal ende med at blive en pude til vores lænestol.

Min første strikkede sweater

Ankers trøje

Jeg har endelig færdiggjort min første strikkede sweater. Efter at have strikket et par karklude og en halv hue var det altså lidt sjovere at komme i gang med et større projekt til mig selv.

Sweateren er strikket efter Petit Knits strikke-opskrift Ankers trøje. Det er et nemt begynderprojekt, og der er gode videoer til, som viser nogle af de teknikker, som man som nybegynder ikke kender.

Ankers trøje

Trøjen er strikket i garnet Drops Puna, som er 100% alpakka. Det betyder at trøjen er blevet rigtig vamset og varm. Desværre synes jeg også den kradser lidt. Det er meget forskelligt, hvornår folk synes uld kradser, men jeg er åbenbart lidt sart på det område, og synes tit uld kradser – også selvom det føles blødt og rart i starten.

Ankers trøje

Jeg er rigtig stolt over at have færdiggjort mit første store strikkeprojekt, og jeg er allerede gået i gang med det næste.

Grøn kjole med blomster

Grøn sommerkjole med blomster

Jeg fandt en lang etage-nederdel i posen med genbrugstøj hos min mor. Meget lange nederdele klæder mig sjældent, men jeg tog alligevel nederdelen med hjem, fordi stoffet var rigtig fint, og der var meget af det. Nedenfor kan du se, hvordan nederdelen så ud, få minutter efter jeg begyndte at sprætte den op.

Grøn sommerkjole med blomster

Jeg besluttede at lave en luftig sommerkjole af nederdelen. Det gjorde jeg ved først at fjerne den nederste etage af nederdele og elastik-taljen. Det nederste stykke var stort nok til at rumme både for og bag af toppen og små ærmer. Stoffet var desværre ikke stort nok til at kunne lægge for- og bagstykke til fold, så de har i stedet fået en sammensyning midt for, som man kan se på billedet nedenfor.

Grøn sommerkjole med blomster

Jeg syede toppen sammen, tilføjede ærmer og afsluttede halsudskæringen med et skråbånd som blevet lavet af de sidste rester stof.

Grøn sommerkjole med blomster

Jeg genbrugte de to øverste etager af nederdelen og taljebåndet, men skar lidt af bredden af for at få det til at passe med toppens bredde.  Derudover har jeg tilføjet usynlige lommer i siden og bæltestropper.

Grøn sommerkjole med blomster

Kjolen er blevet en rigtig dejlig sommerkjole, som sidder lidt løsere end jeg er vandt til. Det synes jeg er dejligt, når det er ekstra varmt – og så er det en fordel, at man ikke behøver lynlås.

Ombetrækning af kontorstol

Ombetrækning af kontorstol

Min kontorstol havde længe set lidt træt ud, og hullerne foran på betrækket blev større og større og til sidst for store til at ignorere. Stolen er god at sidde på, så jeg syntes, det var synd at udskifte den, og jeg besluttede mig derfor for at prøve at ombetrække den. Nedenfor kan du se kontorstolen før ombetrækningen.

Ombetrækning af kontorstol

Jeg var utålmodig og ville ikke vente på, at jeg kunne komme i en stofbutik for at købe nyt stof, så jeg gik på jagt i gemmerne, hvor jeg fandt noget fint rødt, vævet møbelstof.

Ryggen har både stof foran og bagpå, så her måtte jeg sy en form for hylster som trækkes ned over ryglænet. Jeg havde ikke lyst til at fjerne det sorte stof for at bruge det som mønster, så i stedet lagde jeg det røde stof over ryglænet, satte nåle i hele vejen rundt langs kanten og tegnede med kridt på bagsiden for at markere hvor stort stofstykket skulle klippes. Det samme gjorde jeg på bagsiden. De to stykker blev syet sammen på maskine og fik en ekstra pyntestikning til at lægge sømrummet pænt ned. Til sidst blev det krænget ned over ryglænet og syet sammen i hånden i bunden.

Ombetrækning af kontorstol

Sædet var lidt simplere. Her lagde jeg også stoffet på, satte det fast med nåle og tegnede klippelinjen med kridt. Derefter har jeg blot syet en løbegang hele vejen rundt, sat en kraftig snor i og strammet det fast rundt om sædet. De oprindelige sorte stof er også sat fast med hæfteklammer, men indtil videre har det fungeret rigtig fint uden.

Ombetrækning af kontorstol

Jeg er så glad for resultatet. Den røde farve er meget flottere end den kedelige sorte, og så er det rigtig dejligt at kunne forlænge livet på kontorstolen i stedet for at skulle ud at købe en ny.

Ombetrækning af kontorstol

1 2 3 45