Taske i variabel størrelse

23. november 2020

DIY taske i variabel størrelse

Jeg har tidligere syet en rigtig god taske til arbejdsbrug. Den har jeg været (og er stadig) rigtig glad for, men nu har jeg fået brug for en større taske. Jeg er nemlig begyndt at cykle på arbejde i stedet for at tage bussen, og særlig nu, hvor det begynder at blive mørkt, koldt og nogle gange vådt, er det lidt af et udstyrsstykke med vanter, hue, refleksvest, lygter, regntøj, skiftetøj osv, så jeg har fået brug for mere plads i tasken til alt udstyret.

Derfor syede jeg denne nye taske.

DIY taske i variabel størrelse

Tasken er syet af møbelstof fra Stof og stil, som jeg har quiltet sammen med en rest fleece-stof og en gammel voksdug. Denne kombination af materialer og quiltning gør, at overfladen bliver blød og polstret, men også meget stiv, så tasken aldrig vil blive slasket og falde sammen.

DIY taske i variabel størrelse

Jeg har brugt nogle læder-rester (overskud fra en møbelproduktion) til hanke og til dekoration i bunden. Det kan være lidt svært at sy i læder med en almindelig husholdnings-symaskine. Til hankene brugte jeg fremgangsmåden, som er beskrevet her. Fremgangsmåden fungerede rigtig fint, men min symaskine havde lidt svært ved de fire lag læder, selvom jeg brugte en læder-nål, så enkelte steder måtte jeg rette syningen til i hånden.

DIY taske i variabel størrelse

Uden på tasken er der en lomme, som lukkes med en metal-lynlås. Det er rigtig praktisk til nøgler, mobil og andre småting som er rare at have lige ved hånden.

DIY taske i variabel størrelse

DIY taske i variabel størrelse

Tasken lukkes med lynlås i toppen, og den er foret med lyst, mønstret stof. Indeni er der to store lynlåslommer til småting.

DIY taske i variabel størrelse

En af de skønneste og sjoveste ting ved denne taske er, at den er variabel i størrelsen. På siderne og bunden sidder der nemlig en lang, kraftig lynlås, som kan lynes for at gøre tasken mindre i bredden. Det var lidt en eksperiment, men det fungerer overraskende godt og nemt.

DIY taske i variabel størrelse

Oven over kan du se, hvordan lynlåsen går hele vejen hen under bunden og om på den anden side.

Taske med variable bredde

DIY taske i variabel størrelse

Når lynlåsen lynes, bliver tasken ret flad og har samme dybde over det hele. Det overskydende stof fra bunden ligger så inde i tasken, men det ligger sig pænt op af siderne, så det er ikke noget problem.

Jeg vil nok primært bruge den store version af tasken, men det er smart at kunne gøre tasken mindre, hvis jeg fx en dag skal tage bussen på arbejde, og derfor ikke skal have alt det ekstra udstyr med.

DIY taske i variabel størrelse  Del dette indlæg:

Bordeaux kjole med striber

Jeg har syet en ny kjole ud af en skjorte. Det var en stor udfordring, fordi skjorten blot var en ganske almindelig størrelse 40 dame-skjorte uden helt vildt meget stof, så det var måske lidt ambitiøst at sigte efter at få det til at blive en kjole.

Bordeaux kjole med striber

Ovenfor kan du se skjorten, inden jeg startede, og nedenunder den minimale mængde stof, der var tilbage, efter kjolen var færdig. Der er nærmest kun manchetterne tilbage. Det er det sværeste stof-puslespil, jeg endnu har kastet mig ud i, da jeg havde en begrænset mængde af både det bordeaux og det grønne stof.

Bordeaux kjole med striber

Inspirationen til kjolen kom fra Pinterest fra et billede af en kjole fra Karen Millen. Jeg synes, det er rigtig flot med striberne, som definerer sylinjer og kurver og samtidig giver kjolen et lidt mere grafisk udtryk.

Kjolen er syet med udgangspunkt i en kjoletop fra BurdaStyle nr. 6/2016. Jeg har tilpasset halsudskæringen og forlænget kroppen lidt. Derudover har jeg selv tilføjet de grønne linjer – de er ikke en del af det oprindelige mønster. Jeg tog ganske simpelt alle mønsterdelene og tegnede og klippede 2 cm strimler af, der hvor de grønne linjer skulle være.

Bordeaux kjole med striber

Kjolen er syet med en stor belægning, som dækker halsudskæring og ærmegab, og bag på er der en usynlig lynlås.

Bordeaux kjole med striber

Hvis jeg havde haft mere stof, havde jeg lavet kjolen 3-4 cm længere, men det er et okay kompromis. Kjolen har allerede været i brug, og jeg synes den fungerer rigtig godt.

Bordeaux kjole med striber  Del dette indlæg:

Bog: Klæd dig bedre

23. oktober 2020

Bog: Klæd dig bedre

Jeg har for nylig lånt denne nye bog på biblioteket. Den hedder “Klæd dig bedre. En guide til mindre tøjspild og mere garderobeglæde”, og den er skrevet af Else Skjold og Johanne Stenstrup, som begge går op i og arbejder med mode og bæredygtighed. Inden for de seneste år er bæredygtighed begyndt at optage mig meget, og jeg havde derfor set frem til at få fingrene i denne bog.

Bogen handler overordnet om bæredygtighed i forhold til ens garderobe. I forhold til min blog og interesse for at sy tøj synes jeg også, der er rigtig mange spændende vinkler, selvom det med at sy sit eget tøj ikke rigtig er noget bogen kommer direkte ind på.

Kend din garderobe og stil

Første del handler meget om at kende sin garderobe og sin stil. Finde frem til hvad man i virkeligheden kan lide at have på og føler sig til pas i, analysere og lære af sine fejlkøb. Derudover er der også mange opfordringer og tips til at få brugt sit tøj og se det på en ny måde i stedet for at købe nyt.

Når jeg syr tøj, er jeg enormt ærgerlig over at fx en kjole kan ende med at blive brugt en enkelt gang, fordi den måske ikke lige rigtig var stilen alligevel,  pasformen ikke lige var mig, eller farven måske var lidt for vovet. Det er så ærgerligt at have brugt tid, kræfter og ressourcer på at fremstille noget selv, for så blot at “kassere” det (gemme det væk inde i tøjskabet indtil samvittigheden tillader af smide det ud eller sende det videre i systemet). Når jeg får en idé til et nyt syprojekt, prøver jeg tit at sammenligne med tøj i mit tøjskab og analysere, hvad der har fungeret godt, og hvad der har fungeret knap så godt og ikke mindst hvorfor. Så kan jeg sammenligne med min idé og forsøge at forudsige, om det vil fungere.

Pleje og vedligehold

Midt i bogen er der nogle kapitler om, hvordan man passer på sit tøj, reparere, vedligeholder, vasker og opbevarer det. Der er mange gode tricks, som jeg ikke kendte til, og som jeg helt sikkert vil bruge fremover.

Jeg har enkelte gange prøvet at sy en kjole for efterfølgende at finde ud af at stoffet blev helt forkert efter vask. Enten krøllede det enormt meget (som er noget, der generer mig rigtig meget), eller også blev stoffet for stift. Jeg har også en enkelt gang vasket en hjemmesyet kjole med det fineste broderi foran blot for at finde ud af, at broderiet ikke kunne tåle maskinvask og begyndte at smuldre. For at undgå dette plejer jeg altid at vaske alt mit stof ved samme temperatur og program, som jeg vil vaske det færdige stykke tøj ved. Det kan fange en del af disse ærgerlige fejl.

Når man har evner til at sy, synes jeg det er en skam ikke at bruge dem på at reparere sit tøj, hvis det er muligt. Ud over at sy knapper i og lappe sømme, lapper jeg jævnligt huller i strømper/strømpebukser, lægger tøj ind/ud/op/ned. Det gør jeg både ved mit eget tøj og min kærestes.

Genbrug og krav

Sidst i bogen beskrives forskellige former for genbrug og tekstil-genanvendelse, og der opfordres til at man stiller større krav til sine køb både hvad angår kvalitet og bæredygtighed.

Bæredygtighed har generelt aldrig været min første tanke, når jeg har syet tøj, men det har efterhånden fået en højere og højere prioritet i løbet af årene. Jeg bryder mig ikke længere om at købe nyt stof, hvis det ikke er strengt nødvendigt, og jeg vil meget hellere forsøge at få brugt nogle af de materialer som allerede er fremstillet. Som I sikkert kan se, er det et gennemgående tema i mange af mine syprojekter, at de er “refashions” – altså aflagt tøj, som jeg har brugt til at lave et andet stykke tøj af. Det gør jeg både på grund af bæredygtighed, men også fordi det er sjovt og stiller spændende udfordringer til kreativiteten.

Et punkt jeg gerne vil blive bedre på er det med stofkvaliteten. Det er så ærgerligt, når man har brugt lang tid på at sy et stykke tøj blot for at konkludere, at stofkvaliteten ikke er i top, og tøjet egentlig ikke kan holde særlig længe. Her vil jeg gerne dels blive bedre til at gennemskue kvaliteten, men også blive mere kræsen med kvaliteten og ikke blive forblændet af et pænt mønster på stoffet eller lignende.

Når det kommer til min egen sykvalitet, er jeg heldigvis blevet mere kvalitetsbevidst og tålmodig. Jeg gider ikke have brugt langt tid på at sy et stykke tøj for så at sjuske eller hoppe over, hvor gærdet er lavest med enkelte detaljer, for så ved jeg, at jeg vil blive utilfreds i sidste ende. Så selvom jeg er blevet en mere rutineret syerske med årene, laver jeg lige så meget opsprætning og omsyning, som jeg altid har gjort, fordi mine krav til sykvaliteten er blevet højere.

Interesserer du dig også for bæredygtighed inden for tøj, eller er du blot nysgerrig på emnet og ønsker at få mere ud af dit tøj, vil jeg anbefale dig at læse bogen selv. Den er fuld af små guldkorn.  Del dette indlæg:

Tapet-kjolen

9. oktober 2020

Grøn blomstret kjole

Jeg har syet en ny kjole, som jeg har døbt tapet-kjolen, fordi mønsteret lidt ligner sådan noget som kunne være på et gammelt retro-tapet. Om det er en god eller dårlig ting, kan man jo så tænke lidt over. Jeg er selv stadig lidt splittet.

Grøn blomstret kjole

Kjolen er syet af en aflagt kjole, som var på vej til genbrug (ikke min egen). På billedet ovenfor kan du se kjolen, før jeg gik i gang. Det ligner en skjortebluse, men det er bare en utrolig bred kjole med store ærmer. Når jeg laver refashions af gammelt tøj, er det næsten altid et problem, at der ikke er nok stof, men det var ikke et problem denne gang.

Stoffet er en virkelig blød viskose, som er rigtig dejlig at have på og har et virkerlig flot fald. Desværre har det en tendens til at krølle, som er lidt et minus for en kjole, hvor man jo sidder oven på stoffet.

Grøn blomstret kjole

Kjolen er syet efter et mønster fra Burda Style nr 2/2019. Jeg har afkortet ærmerne lidt, forlænget kroppen og lavet min egen nederdel til (som passede med de syninger der var i den oprindelige kjole).

Grøn blomstret kjole

Jeg har tilføjet lommer til kjolen. Der var ingen sidesøm i nederdelen, som man normalt ville sy en usynlig lomme i. Så jeg har lavet et lille indsnit, som sidder præcis hvor sidesømmen ville have siddet. Lommen har en god stor lommepose, så der er god plads til mobil, nøgler mm. Normalt syr jeg bare lommeposen fast i kjolens sidesøm, men denne har jeg syet fast til taljen indvendigt også, så tyngden af lommens indhold ikke kommer til at rykke for meget i stoffet. Det er helt sikkert en metode, jeg vil bruge fremover, da det giver et meget flottere resultat.

Grøn blomstret kjole  Del dette indlæg:

Makeover af mørkerød kjole

18. september 2020

DIY makeover af mørkerød kjole

Jeg havde en mørkerød kjole, som jeg elskede mønsteret og farverne på, men pasformen synes jeg ikke så godt om længere. Den var en smule for poset og gik for langt op i halsen til min smag. Nedenfor kan du se et billede af den oprindelige kjole. Farverne er desværre lidt forvrængede.

DIY makeover af mørkerød kjole

Derfor besluttede jeg at bruge stoffet til at lave en ny kjole. Mængden af stof var begrænset, og det var mulighederne for en ny kjole derfor også. Jeg endte med at tage udgangspunkt i et kjolemønster fra Burda Style 2/2019. Ærmerne blev jeg nødt til at korte lidt af, ligesom det samme gjorde sig gældende for længden på kjolen.

DIY makeover af mørkerød kjole

Nu er kjolen blevet mere figursyet og passer bedre til min stil og figur. Den er blevet en anelse kort, men det går fint med et par strømpebukser under.  Del dette indlæg:

Taske af hamaperler

4. september 2020

Taske af hama perler

Mit sommerferieprojekt var en taske af hama-perler. Jeg havde længde haft en idé om at kunne sy noget større end punge af hama-perler, som jeg har gjort så mange gange før. Idéen til konstruktionen kom lige så stille snigende, og inden vi tog afsted på sommerferie, havde jeg pakket en lille taske med de nødvendige perler, lynlås, nylonsnor og nåle. Det er et super godt ferie-projekt, fordi det nemt kan tages med afsted, og fordi man ikke behøver mange materialer eller meget plads for at kunne lave det.

Taske af hama perler

Tasken er syet efter samme principper som mine punge af hama-perler. Siderne på taske er syet lige som bunden på pungene. Lynlåsen er syet fast til hver sin ende af et bredt stykke, og som afslutning på lynlåsen har jeg freestylet en lukning.

Taske af hama perler

I siderne er der lave to stropper hvor jeg har indsat d-ringe. Her er det meningen, at jeg skal have fat i en kæde, som kan bruges som skulderrem. Når d-ringene er sat ind som en del af tasken, er det nemt at eksperimentere med hanken/skulderremmen efterfølgende og evt udskifte den, hvis det skulle blive nødvendigt.

Taske af hama perler

Jeg er overrasket over, hvor stabil og holdbar tasken virker, selvom den kun er syet af hama-perler. Det var en af mine bekymringer, inden jeg startede, om den mon ville blive holdbar nok, men det tror jeg slet ikke bliver noget problem.

Taske af hama perler  Del dette indlæg:

Bøllehat / bucket hat

15. august 2020

DIY bøllehat

Inden vi tog på vandretur i sommerferien, havde jeg kigget efter en hat til at give lidt skygge på de solrige vandreture. Udvalget er egentlig stort, men holder sig snævert inden for kategorierne kasket, bøllehat og stråhat, og jeg var ikke helt sikker på, at nogle af dem var rigtig mig. Så i stedet for at bruge penge på en hat, som jeg måske aldrig ville komme til at bruge, besluttede jeg at sy en bøllehat selv.

DIY bøllehat

Jeg havde kort forinden set en rigtig fin opskrift og vejledning hos Sygal, som jeg fulgte slavisk. Du kan finde opskriften her (Sygal laver desuden rigtig mange andre gode opskrifter og vejledninger). Mønsteret er nemt at printe ud og vejledningen er yderst detaljeret, og nem at følge. Det er ellers meget sjældent, jeg følger en vejledning præcis, men det fungerede bare rigtig godt med denne opskrift.

DIY bøllehat

Jeg syede hatten af en aflagt skjorte i fast stof, som var tilpas tynd, men stadig havde struktur og hold.

DIY bøllehat

Efter at have syet den første blev jeg rigtig glad for resultatet, så jeg endte med at sy en ekstra i lidt kraftigere, mørkere stof. Som I kan se på billedet nedenfor, kom begge hatte i brug på vores vandreture i og omkring Garmish-Partenkirschen i Sydtyskland.

DIY bøllehat


  Kategorier: Syning, Tøj
  Tags:

  Del dette indlæg:

Atter

Der findes så mange spændende, kreative og kunstneriske instagram-profiler, og jeg vil gerne dele nogle af mine favoritter her på bloggen.

Denne gang vil jeg vise jer instagram-profilen, som tilhører Stine Højland, Atter – Wear your linnen. Her viser hun alle sine syprojekter, som har én ting til fælles: De er alle syet af aflagt sengetøj fundet i genbrugsbutikker eller givet til hende. Hun syr både tøj som kjoler, jakker, bukser og trøjer, men også øvrigt tilbehør som fx forklæder, viskestykker, servietter mm., så intet går til spilde.

Det er super inspirerende at se alt det smarte og sjove tøj, hun kan få ud af sengetøj, som ved første øjekast ser lidt outdatet ud. Jeg elsker jo selv at sy af genbrug, men har sjældent gjort det af sengetøj.

Har du lyst til at se mere, kan du følge Atter her. Stine Højland tager desuden imod bestillinger på tøj og holder kurser, hvor man kan lære at sy sit eget tøj ud af sengetøj.  Del dette indlæg:

Sportsnederdel

19. juli 2020

sportsnederdel

“Sports-hvad-for-noget?!” tænkte jeg, første gang jeg hørte ordet sportsnederdel, for i min verden hænger sport og nederdel sjældent sammen. Men ikke desto mindre, har jeg netop syet mig en sportnederdel. Min kæreste og jeg kan nemlig godt lide at tage på vandreture, og i den forbindelse manglede jeg en nederdel, som er behagelig at have på og har god bevægelsesfrihed.

sportsnederdel

Nederdelen har jeg syet at en aflagt kjole, som desværre var for lille. Kjolen var også for smal, så jeg kunne ikke bare klippe den over i taljen, men måtte klippe flere baner af kjolen, som blev syet sammen til nederdelen.

sportsnederdel

Ærmegabet har jeg genbrugt til lommer i siden af nederdelen. Lommer var et absolut must i nederdelen.

sportsnederdel

Bag på er nederdelen syet sammen af to baner, og der er lavet indsnit for bedre pasform. I taljen er der en løbegang med elastik i, så den sidder pænt til, men stadig giver stor bevægelsesfrihed.  Del dette indlæg:

Orange og blå babykjole

Endnu en skjorte er endt sine dage som en baby-kjole.  Eller til denne kjole er der faktisk brugt stof fra to forskellige skjorter – en petroleumsblå og en med det fineste sarte orange mønster og syninger ned i siderne.

Orange og blå babykjole

Mønsteret er en tilrettet udgave af det mønster, jeg plejer at bruge til babykjoler.

Orange og blå babykjole

Til ærmerne er der brugt samme blonde som nederst på kjolen.

Orange og blå babykjole  Del dette indlæg:

Taske til vandreture

26. juni 2020

Taske til vandreture

Jeg har syet en ny lille, praktisk taske. Denne taske er beregnet til at have med på vandreture og skal fungere som en slags kombineret vandre- og førstehjælpstaske. Vi skal have den med, når vi skal ud at vandre (bl.a. i sommerferien, hvor vi skal vandre i de tyske alper), og den skal indeholde alt muligt forskelligt, som vi kan få brug for undervejs. Indtil nu har jeg fyldt den med bl.a. plastre, vabelplastre, vådservietter, servietter, kikkert, flåttang, giftsuger, smertestillende, pincet, elastikker og plastikpose.

Taske til vandreture

Den er syet efter denne let-forståelige video-vejledning, men dog med nogle andre mål. Den er syet i kraftigt møbelstof fra Ikea, og lynlåsen er en dobbeltlynlås, som er taget fra en gammel dynepose. Indeni har tasken både sidelommer, opdeling og en lynlåslomme til småting.

Mønsteret er super godt til en lille taske, hvor man skal have mange forskellige småting i. Jeg kunne også forestille mig, at den ville fungere rigtig godt som toilettaske.  Del dette indlæg:

Sort rundskåret nederdel

Jeg går oftest i kjole, men på det seneste er jeg også begyndt at bruge nederdele. Derfor har jeg syet mig en ny sort, rundskåret nederdel.

Mønsteret på nederdel har jeg selv tegnet ud fra mine mål og ud fra den begrænsede mængde stof, jeg havde tilbage. Taljestykket er blot et helt lige stykke i min taljes mål og nederdelen er en mellemting mellem en kvart og en halv cirkel. Det giver et rigtig flot fald, når man laver nederdelen som en cirkel (eller halv cirkel), og man slipper for indsnit, læg eller lignende, samtidig med at man kan få fin fylde og vidde.

Sort rundskåret nederdel

Selvfølgelig skulle nederdelen også have lommer. Hvis jeg skal sy en lignende nederdel igen, vil jeg sørge for at sy ekstra forstærkning på lommens kant, så den ikke giver sig og kommer til at gabe, som den kan have lidt tendens til her. Lommeposen er syet i et fint prikket stykke stof. Jeg synes, det er sjovt at kunne bruge et andet print i lommeposen, men til en anden gang vil jeg nok bruge stof med samme bundfarve som nederdelen, da det så bliver mindre synligt, hvis man kommer til at kunne se lommeposen, fx når man sidder ned.

Sort rundskåret nederdel Sort rundskåret nederdel  Del dette indlæg:
1 2 3 42