Sophie Scarf til svigermor

Sophie scarf

Når man kigger rundt i strikke-land, ser det ud som om alle efterhånden har strikket et Sophie Scarf fra Petit Knit. Og nu har jeg også! Min svigermor ønskede sig nemlig et Sophie Scarf i fødselsdagsgave, så det skulle hun selvfølgelig have.

Sophie scarf

Jeg har strikket Sophie Scarf i Mayflower London merino. Det er et garn i superwash-behandlet merino uld, som jeg synes er ret godt at strikke med. Jeg er lidt uldsart, men dette garn virkede slet ikke kradsende, og maskerne blev meget pæne og jævne.

Strikkefastheden på garnet passede ikke helt med opskriften, så jeg har justeret opskriften en lille smule. Jeg har bl.a. lavet lidt længere mellem ind- og udtagninger for at gøre tørklædet længere. I princippet kan Sophie Scarf strikkes i hvilken som helst strikkefasthed, hvis man bare tilpasser ind- og udtagningerne efter hvor langt man ønsker tørklædet. Det er meget mere tilgivende at tilpasse et tørklæde end fx en sweater.

Tørklædet er nemt at strikke, og der er lavet fine vejledninger og videoer på youtube, som bl.a. viser hvordan man strikker kanten, som kaldes en I-cord. Det havde jeg aldrig prøvet før, men det gik ganske nemt, og det er blevet en rigtig fin afslutning på kanten.

Sophie scarf

Jeg synes næsten det sværeste var at holde styr på, hvornår man skulle tage ind og ud. I stedet for at sætte maskemarkører på, havde jeg en tråd i pink til at følge med langs tørklædet. Hver gang jeg lavet en ind- eller udtagning, førte jeg tråden om på den anden side. Så er det nemt både at se og tælle, og rigtig nemt at fjerne, når tørklædet er færdigt.

Sophie scarf

Decostudiobys – Inspiration fra Instagram

Decostudiobys

Der findes så mange spændende, kreative og kunstneriske instagram-profiler, og jeg vil gerne dele nogle af mine favoritter her på bloggen.

Jeg har et stykke tid fuldt profilen Decostudiobys, som har det mest fantastiske univers som inkluderer alt med glimmer, perler og farver. Jeg er jo selv ret vild med perlestrik, så derfor er jeg faldet pladask for den måde Decostudiobys dekorerer alverden tøj med perler, pailetter og andre sjove ting. Især er jeg vil med den måde hun opfrisker kraver med flotte perler. Alt tøjet er genbrugstøj, som får en nyt liv ved hjælp af hendes flotte håndsyede dekorationer.

Ud over perlerne og tøjdekorationer, syer hun også de vildeste glimmer-kapper. Det hele sølger hun på sin nstagram-profil, som du kan finde lige her: Decostudiobys.

Tutti frutti strik

Tutti frutti strik

Jeg har strikket med en ny sweater – en skøn tutti frutti strik i alverdens farver. Trøjen er strikket i scheepjes soft fun i farven Latte, og så har jeg brugt den smukkest følgetråd fra Rico Design, som hedder Make it tweed. Det er den, som laver de små farvenister.

Trøjen har jeg strikket om et par gange. Først troede jeg at den skulle være orange som bundfarve, som farvenisterne kommer ikke helt til sin ret, så den blev trævlet op igen. Derefter var der lidt på pasformen som skulle rettes til.

Tutti frutti strik

Tutti frutti strik

 

Trøjen har de fineste pufærmer og er lavet ud fra en opskrift fra Fabel Knitwear, som hedder Marylin (findes i bogen Fabel Knitwear af Helene Arnesen). Det kan godt se ud som om, der er påsatte ærmer, men modellen strikkes i et stykke oppe fra og ned.

I forhold til opskriften har jeg gjort halsen større i omkreds og mindre højde. Jeg har strikket flere vendepinde for at gøre trække halsudskæringen længere ned foran. Derudover har jeg lavet indtagninger foran langs ærmegabet, da jeg synes at forstykket blev for stort mellem ærmegabene.

Tutti frutti strik

Efter tilretningerne er jeg rigtig tilfreds med pasformen, og jeg tror at det er en model, som jeg vil strikke igen – måske som er perletrøje.

Tutti frutti strik

Denim nederdel

Denim nederdel

Jeg har efterhånden syet flere nederdele i denim, men endnu ikke ramt det helt rigtige.

Min første denim nederdel begyndte efter kort tids brug at glide i sømmene, så stoffet var bare ikke særligt velegnet til en nederdel (det var oprindeligt fra en skjorte). Snittet og pasformen var ellers i top.

Min anden denim nederdel syede jeg af et par jeans fra genbrugsen. Stoffet var dog meget kraftigt, så selvom den så fin ud, var den ikke særlig rar at have på, fordi stoffet var så tykt og stift.

Så nu er tredje gang forhåbentligt lykkens gang. Denne gang har jeg syet nederdelen af en aflagt nederdel i størrelse meget-større-end-mig, så stoffet burde være helt perfekt.

Denim nederdel

Fra den oprindelige nederdel har jeg kun genbrugt bæltestropperne og sammensyningen midt for – ellers har jeg freestylet lidt med en usynlig lynlås i siden, skjulte sidelommer og et fast taljestykke. Indsnittenes placering blev jeg også nødt til at genbruge, da stoffet havde en anden farve inde i indsnittene, men det fungerer heldigvis fint.

Jeg har ikke fulgt et symønster til denne nederdel, men har målt min talje og ønsket længde og tegnet og klippet ud fra det. Den måde at sy på kræver lidt ekstra prøvninger, ri-sygning, opsprætning og tilpasninger, men når man omsyr tøj, synes jeg tit det er den bedste måde at gøre det på.

Denim nederdel

Strikketaske

Strikke-taske

Jeg tager tit mit strikketøj med, når vi skal nogle steder, og jeg strikker fx ofte i bilen. Indtil nu har jeg brugt en tynd, reklame-mulepose, som er god fordi den har lynlås-lukning, men desværre ikke særlig holdbar eller god kvalitet. Derfor besluttede jeg at sy min egen.

Strikke-taske

Planen var egentlig at sy den i et meget tyndt stof, så den blev let og nemt kunne pakkes sammen, men da jeg så den lyseblå bordløber i en af mine stofbunker, ombestemte jeg mig. Jeg synes, det er det fineste stof, men jeg får desværre ikke rigtig brugt bordløberen, da den er for kort til vores bord. Til gengæld var stoffet helt perfekt til en taske.

Strikke-taske

Målene på tasken tog jeg efter den gamle reklame-mulepose og tilpassede efter hvad jeg havde til rådighed af stof i bordløberen. Øverst syede jeg en bred lynlås i og forrest en lille lommepose.

Strikke-taske

Retro symønstre

Retro symønstre

Min svigermor ved hvor meget jeg elsker at sy og lave kreative sysler, så hun er så sød ofte at gemme små tillæg fra ugeblade til mig. Det er fx tillæg med strikkeopskrifter, julepynt eller andre krea-ting.

Sidst vi var hjemme hos svigerfamilien, havde hun også noget til mig. Denne gang var det en stak symønstre fra den lokale genbrugsbutik, som skulle have været kasseret. Jeg har ikke kunne finde nogen årstal på mønstrene, men jeg tror de er fra 80’erne eller 90’erne. Nærmest helt retro og ret sjovt at de er blevet gemt og passet på i så lang tid.

Selvom illustrationerne ser lidt gammeldags ud, og stylingen måske ikke er lige i øjet i forhold til nutiden, synes jeg stadig mønstrene er fine. Jeg kan sagtens se, at jeg kan bruge mønstrene til at sy noget til mig selv og glæder mig til at prøve at sy efter et gammel mønster.

Retro symønstre

Grøn strikket cardigan

Grøn strik-cardigan

Dette garn har efterhånden haft mange liv. Først var det en perlesweater, derefter blev det til en Skogsbærjakke, og nu er det endt som en cardigan. Garnet var bare alt for godt til at kassere, og selvom det er blevet trævlet op så mange gange, holder det virkelig godt.

Grøn strik-cardigan

For første gang har jeg strikket uden opskrift og sjusset mig lidt frem til nogle mål og beregninger. Det har dog også betydet, at jeg måtte starte forfra på cardiganen 3 gange, før det lykkedes. Noget som sætter min tålmodighed lidt på prøve. På den anden side er det dumt at bruge lang tid på at færdiggøre et strikkeprojekt, som ikke er ordentligt lavet – så heller starte forfra, så det bliver præcis som det skal være.

Grøn strik-cardigan

Cardiganen har struktur-mønster, raglanærmer og separat knapstolpe. Det er første gang jeg har strikket en knapstolpe, så der er også lidt at lære. Knapperne var det bedste match jeg havde i gemmerne, men overvejer om de på et tidspunkt skal udskiftes til nogle lidt sjovere.

Normalt laver jeg trekvart-lange ærmer i mine trøjer, men denne gang fik trøjen lange ærmer, da jeg forestiller mig, at den mest vil blive brugt, når det er koldt.

Grøn strik-cardigan

Garnet er Baby Fabulous fra Yarn and Colors, som er en blanding af 45% bomuld og 55% akryl. Farven hedder Khaki (hvilket jeg ikke helt synes passer, da den er mere armygrøn). Cardiganen er strikket på pind 4 (rib på pind 3).

Sommerskjorte med flæser

Sommerskjorte med flæser

Jeg har eksperimenteret lidt med nogle gamle herreskjorter, og syet en sommerskjorte til mig selv. Jeg har syet efter et gammel Burda symønster og selv tilføjet flæser og taljestykke. Jeg havde to skjorter, som ikke havde helt samme type striber, så jeg brugte det som en grafisk effekt ved at lege med retningen på striberne.

Sommerskjorte med flæser

Jeg synes skjorten er blevet rigtig fin, og jeg elsker både de grafiske detaljer og flæserne. Desværre elsker jeg den slet ikke, når jeg får den på. Jeg føler mig slet ikke tilpas i den, og synes den bliver for voldsomme til mig.

Men sådan er det bare nogle gange, når man syr selv. Der er desværre ikke mulighed for at prøve tøjet på, inden man syr det, så nogle gange må man tage en chance. Nogle gange ender det godt, og andre gange (som denne), må man bare prøve igen :)

Sommerskjorte med flæser

POLKA – Inspiration fra Instagram

Polka

Der findes så mange spændende, kreative og kunstneriske instagram-profiler, og jeg vil gerne dele nogle af mine favoritter her på bloggen.

Jeg er for nylig stødt på profilen Polkashopdk, som laver de fineste skjorte af genbrugsmaterialer. Jeg elsker selv af upcycle og lave refashion af aflagt tøj, så denne tilgang til at skabe, synes jeg er helt fantastisk.

Skjorterne laves ofte af broderede tekstiler og kombineres på fineste vis for at skabe anderledes og spændende udtryk. Se fx hvordan kraverne eller ærmerne på nogle af skjorterne kommer fra et andet stof end resten af skjorten. Elsker denne måde af lege med materialerne.

Se flere smukke designs på profilen Polashopdk.

Stribet nederdel

Stribet nederdel

Forleden da jeg ryddede op i mit klædeskab, gik det op for mig, at jeg ikke har særlig mange kjoler og nederdele, som jeg ikke enten selv har syet eller tilpasset på den ene eller anden måde. Jeg kunne kun tælle 3 kjoler og 1 nederdel, som ikke har været igennem min symaskine. Ofte tilpasser jeg længden på kjoler, tilpasser ærmerne, syr dem ind, eller tilføjer lommer.

Jeg prøver så vidt muligt altid at “redde” mit tøj ved at sy det om. Hvis jeg lægger mærke til tøj i mit tøjskab, som ikke bliver brugt, prøver jeg at analysere mig frem til, hvorfor jeg ikke bruger det. Og nogle gange (ikke altid) kan en tur under symaskinen, gøre tøjet brugbart igen.

Senest havde jeg en stribet kjole, som var blevet brugt så meget, at stoffet på skuldrene var ved at gå i stykker. Derfor lavede jeg kjolen om til en nederdel. Det var relativt simpelt at sy. Jeg genbrugte det nederste at kjolen, men syede indsnit foran og bagpå. Derefter fandt jeg et bredt stykke elastik i gemmerne, som passede rundt om min talje. Jeg klippede nogle brede strimler af kjolen, som blev sat rundt om elastikken, og til sidst blev elastik-stykket og nederdelen syet sammen.

Stribet nederdel

Grøn bolero

Grøn bolero

Fornyligt syede jeg en blomstret sommerkjole til forårets og sommerens fester. Kjoler som den har ofte bare arme, og jeg savner tit noget at have over skuldrene i starten af festen, eller hvis det er køligt.

Jeg kom i tanke om et gammelt, gammelt symønster fra bladet “Kreative Kvinder” (som for øvrigt var et fantastisk blad) nr. 4/2007. Det er en af de få rigtig gamle håndarbejdsblade, som jeg har gemt. Der er mange fine ting i, som jeg synes stadig kan bruges, selvom det er 16 år gammelt. Og en af tingene er mønsteret på denne bolero, som er i bladet som tilbehør til konfirmationskjoler.

Grøn bolero

Boleroen syede jeg af en aflagt bluse, som lå i gemmerne. Blusen havde noget fint stof, i en farve og kvalitet, som passede rigtig fint til den nye kjole og til mange af de andre kjoler, jeg har hængende i skabet. Jeg elsker at kunne genbruge stof fra aflagt tøj, så man kan få glæde af det endnu flere år.

Grøn bolero

Mønsteret på boleroen er meget simpel, og den er i princippet ret nem at sy. Jeg havde dog lidt problemer med kanterne, som jeg allerhelst ville have lagt op med usynlige sting, men det blev desværre ikke så usynligt. Løsningen blev at lave en bred belægning og en bred søm, som jeg også synes fungerer fint.

Grøn bolero

Grøn bolero

Tryk med stedmoderblomster

Tryk med stedmoderblomster

Jeg har lavet det sjoveste lille eksperiment med stedmoderblomster. Vores nabo har nemlig sået stedmoderblomster for et par år siden, og det har resulteret i, at vi har fået de fineste selvsåede blomster langs husmuren, som lige nu står i fuldt flor. Sidste år pressede jeg dem, men i år har jeg set et sjovt projekt på instagram med at bruge blomsterne til tryk, som jeg havde lyst til at prøve.

Tryk med stedmoderblomster

For at trykke blomster skal man bruge et fast underlag (jeg brugte en bog oven på fliserne), en hammer, karton og papir.

Tryk med stedmoderblomster

Man fjerner stilken fra blomsten, lægger den med hovedet ned mod et stykke karton og lægger et stykke papir oven på som beskyttende lag. Derefter banker man forsigtigt oven på papiret for at lave aftrykket. Man skal lige eksperimentere lidt med hvor hårdt, og hvor meget man skal banke. Jeg prøvede både med en almindelig hammer og en gummihammer, og jeg synes det var nemmest med en almindelig hammer.

Tryk med stedmoderblomster

Så fjerner man forsigtigt papiret og den moste blomst. Der kan side lidt i midten, som er svært at fjerne, men så kan man lade det tørre og forsigtigt kradse det af.

Tryk med stedmoderblomster

Jeg lavede en masse forskellige tryk og klippede dem ud til små til- og frakort. Farven kan godt gå igennem kartonen, så jeg limede et stykke karton på bagsiden. Det giver også kortet en lidt bedre tykkelse.

Det kunne også være smukt på et større kort.

Tryk med stedmoderblomster

Tryk med stedmoderblomster

1 2 3 49