DIY: Sy indmad til pung

Da jeg skulle sy indmad til en pung for første gang, synes jeg det var ret svært at regne ud, hvordan det skulle gøres, og jeg ledte forgæves efter vejledninger. Derfor prøvede jeg mig bare lidt frem og måtte lave en del om undervejs. Da jeg skulle sy indmad til en anden pung, besluttede jeg mig for at lave en vejledning undervejs, som jeg kan bruge som reference senere, og som I selvfølgelig også kan få glæde.

Inspirationen kommer fra Helene fra Genbrug bliver guld, som har lavet nogle rigtig fine fletpunge med en lignende indmad. Desværre uden vejledning til. Jeg håber I vil få glæde af vejledningen her, og jeg vil gerne hører fra jer, hvis noget er uklart i vejledningen.

DIY: Sy indmad til pung

1. Mål hvor stor indmaden til pungen skal være.

Læg et målebånd inde i pungen og mål både pungens længde og stykket fra den ene øverste kant til den anden. Mål ca. 0,5 cm fra lynlåsens kant. Indmaden skal til sidst syes fast på lynlåsen, så det er vigtigt, at der er et lille overlap mellem lynlås og indmad.
Målet fra pungens side til den anden kalder vi pungens længde. Og stykket fra den ene øverste kant til den anden deler vi med 2 og kalder pungens bredde. Min pung måler 17cm i længden og fra den ene kant til den anden er der 16cm, dvs. bredden er 8cm.

2. Sy lynlåslommen

Til lynlåslommens for- og bagside skal der klippes to stykker stof, som måler pungens længde minus 1cm x pungens bredden. Tag en lynlås og klip den til, så den 3cm kortere end pungens længde. Klip også to små stykker stof på 3cm x 2,5cm.

Nu skal lynlåslommen sys sammen. Sy de to små stykker stof på lynlåsens ender ret mod ret med et sømrum på 0,5cm. Fold de små stykker ud, så de fungerer som forlængelse af lynlåsen.

Sy derefter pungens for- og bagside på lynlåsens sider ret mod ret. Zigzag evt. over kanten, fold siderne ud og sy en pyntestikning ved lynlåsens kant.

Klip det overskydende af de små lynlåsstykker, så stykket bliver helt firkanten. Fold stykket på midten, vrang mod vrang, og sy siderne sammen med 0,5cm sømrum. Zigzag over kanten.

3. Lav pungens for- og bagside

Klip to stykker vliseline, som måler pungens længde x pungens bredde. Klip to stykker stof på længde+2cm x bredde+2cm, hvor vliselinestykkerne stryges fast på midten. Til kortlommer klipper du to stykker stof, som måler 11cm x 6,5cm.

Tag lommerne og afslut den øverste kant (en af de længste sider) ved at bukke kanten 0,5cm ned to gange og sy den fast.

Fold derefter sider og bund ca. 1cm ind og hæft dem fast på midten af stykkerne med vliseline. Sy dem fast på sider og bund så tæt på kanten som mulig.

4. Lav pungens sider

Klip til sidst siderne, som holder lynlåslommen på plads. De to stykker stof skal være  pungens bredde plus 1cm x 13cm. Målet på 13cm kan variere lidt efter hvor stor eller lille din pung er. Afslut den øverste kant (den på 13cm) ved at bukke stoffet 0,5cm ned to gange og sy det fast.

Fold stykket på midten og læg lynlåslommen ind i folden således at de flugter både ved øverste og nederste kant. Sy siderne fast med 0,5cm sømrum.

5. Saml pungen

Fold siderne ud, som du lige har syet fast på lynlåslommen. Læg dem på en af for- og bagsiderne, således at de flugter i siderne og i bunden. Sy dem fast i sidesømmen med ca. 1cm sømrum.

Gentag med den anden side.

Læg det hele fladt på bordet. Sørg for at lynlåslommen ligger præcis i midten og at sidestykkerne danner nogle pæne lige folder ind mod pungens midte. Sy derefter tværs over bunden gennem alle lag. Sømrummet skal være ca. 1cm.

Nu er indmaden klar til at blive syet fast på pungen. Du kan evt. stryge og presse indmaden for en pænere finish.

Lav et ombuk på 1cm på alle rå kanter. Sy i hånden indmaden fast til pungens lynlås. Det kan være svært at komme til ved pungens bund, men sy så tæt på som muligt.

Pungen kan varieres på mange måder, og man kan sy flere eller færre lommer på.

Måske kan du også lide...

37 kommentarer

 1. Super tutorial! Jeg har længe gået og tænkt over en lille detalje med lynlåsen på mange af de punge jeg har set rundt omkring på blogs, men har aldrig helt luret den af, og så kommer jeg her forbi og får den foræret, tak! Og lidt pudsigt.

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Selv tak. Det er min første DIY-vejledning, så jeg håber den er til at forstå.

 2. Ihh, har en makeup pung stående på to do listen over ting jeg skal have syet og der ville jeg gerne have to rum i, så meget kærkomment at du poster en DIY på det!
  Dit resultat er i hvert fald rigtig flot.

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Tak skal du have, Christina. Og god fornøjelse med makeup pungen. Jeg glæder mig til at se resultatet.

 3. Anja K siger:

  Det er bare en super DIY til en der Ikke er så ferm på en symaskine :)
  Men det er helt klart noget jeg vil give mig i kast med nu ;)

 4. Heidi siger:

  Kan denne type indmad også bruges til de punge som kun har lynlås i toppen?? :)

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   I princippet godt, men jeg ville nok undlade de to sidestykker og i stedet sy for- og bagstykket sammen på tre sider i stedet. Evt. kan lynlåslommen laves lidt bredere, så den kan syes med i sidesømmene.

 5. winni siger:

  hej nu har jeg prøvet flere gange at følge din fantatiske DYI men lynlåsen driller mig, når jeg syr den på så bliver den hele tiden skæve, i hjørnerne. jeg kan se på dine billeder at du ikke har nogle bukninger det får jeg hver gang, tænker om det kan være at jeg sætter lynlåsen for langt inde. men det skal bare lykkedes for mig.

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Jeg går ud fra, at du snakker om lynlåsen på selve pungen og ikke den på inderlommen? Ellers er jeg ikke sikker på, jeg helt forstår.
   Men pungens lynlås kan være ret svær at få pæn i hjørnerne. Jeg plejer at tegne mærker på lynlåsen, som jeg holder mig til, når jeg syer den fast. Det gør det lidt nemmere. Det er også nemmere, hvis du syr relativt tæt på lynlåsens yderste kant.

 6. winni siger:

  jo det er den lynlås på selve pungen jeg mener, men tak for svaret, det vil jeg prøve, efter jeg har pillet den af for gud ved hvor mange gange :-)

 7. Der er mange af medlemmerne i FletteForum, der spørger, hvordan man sætter for i en pung, derfor vil jeg høre dig, om det er ok, vi lægger et billede fra din blog + link ind i vort album med links? https://www.facebook.com/groups/371667356213201/photos/

  De bedste hilsner fra Susanne

 8. Tak – og selvfølgelig :o) Jeg ville da oz selv helst spørges først, hvis nogen vil linke til min blog :o)

 9. Pernilla siger:

  Hej. Jeg skal netop nu i gang med at sy indmad til min pung. Men jeg forstår ikke helt din vejledning til hvorfor du syr vliseline på. ???

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Det er heller ikke strengt nødvendigt. Jeg kan bare godt lide at stoffet bliver lidt mere fast i det ved hjælp af vliselinen. Og så kan jeg også godt lide, at man løbende kan se præcis hvor indmadens kanter kommer til at være. Men med det sagt, kan du altså sagtens lave indmaden uden vliseline. God fornøjelse :)

 10. lotte siger:

  kan den også broste til din pung af hama perler

 11. lotte siger:

  tak

 12. Pernilla siger:

  tak

 13. Suzan siger:

  Fantastisk uddybende beskrivelse, helt sikkert noget jeg vil få meget glæde af, tak.

 14. Malin siger:

  Hvor er det bare flot, det vil jeg også prøve! Genialt!

  Jeg har lavet et par af de flettede punge før men hvor lynlåsen sidder i toppen. Ved du, om jeg kan finde en vejledning et eller andet sted over hvordan man samler pungen på den måde du har gjort med denne model?

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Mange tak :)
   Helene fra “Genbrug bliver guld” har lavet en vejledning på pungen. Du kan finde den her.

 15. Jens Klit siger:

  Der er Nogle af medlemmerne i vores nye Facebook gruppe der spørger, hvordan man sætter for i en pung, for den jeg har laver er ikke så fin som denne, derfor vil jeg høre dig, om det er ok, vi lægger billeder og link til din blok ind i vort album med links?
  Med venlig hilsen
  Jens Klit
  https://www.facebook.com/groups/CandywrapperInspirationtilfletter/

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Hej Jens,
   Tak for interessen. I er selvfølgelig mere end velkomne til at linke til min blog, og brug også gerne et af billederne til at følge linket, hvis I har lyst :)
   Jeg vil dog gerne, at I nøjes med at linke og bruge et enkelt billede og undlader at kopiere samtlige billeder og tekst, som det desværre er sket før i en facebook-gruppe.

 16. birgit nielsen siger:

  hej flot pung

 17. Jytte siger:

  Havde en taske som jeg gerne ville have fore i – kikkede en del på denne side – brugte grund prencipet efter pungen – det kan også bruges til en taske dog skal bunden syes sammen på en lidt anden måde – det er en super forklaring på hvordan man syer fore i en pung –

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Mange tak, Jytte. Jeg er rigtig glad for, at du kunne bruge vejledningen.

 18. Ina siger:

  Tak for vejledning. Jeg har lige brugt den til et projekt, som du kan se her http://inaina.dk/2014/06/etuierne-er-faerdige/, hvis du er interesseret – har dog lavet lidt om, så det kom til at passe lige til mit projekt.

  Jeg laver et DIYindlæg en af dagene til mit projekt, hvor jeg linker til dig :)

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Selv tak. Det er da super at du har kunne bruge vejledningen på en ny måde. Det ser rigtig godt ud. Jeg glæder mig til at se din vejledning.

 19. […] brugte jeg denne flotte vejledning fra StyleDesignCreate – dog med lidt rettelser, som jeg vil forsøge at skrive […]

 20. Helle Smedsgaard siger:

  Tak for en fantastisk vejledning! Jeg har syet yderpungen selv og det bliver ikke helt så kønt som dit, men klart brugbart. Jeg ville aldrig have kunnet regne dette ud selv. Tippet med stof for enden af lynlåsen er genialt.

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Det er rigtig dejligt at høre, Helle. Jeg er rigtig glad for at du kunne bruge vejledningen, selvom det måske kræver lidt øvelse inden man får det ønskede resultat.

 21. sids siger:

  Hvordan er du startet med at flette selve pungen i midten ? hvad størrelse led er den flettet i ?

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Selve det flettede stykke er lavet ligesom bunden til en kurv. Du kan se en vejledning på den her på Genbrug blir guld. Jeg kan desværre ikke huske, hvor store ledene var, og jeg har ikke længere pungen til at måle efter.

 

Skriv en kommentar