DIY patchworktæppe

Jeg bliver ofte spurgt om, hvordan jeg syer patchworktæpper. Jeg har efterhånden syet en del patchworktæpper, så nu må det vist også være på tide at der kommer en vejledning til det. Der er sikkert mange forskellige måder at gribe sådan et projekt an på, men jeg fortæller blot hvordan jeg synes det er nemmest og fungerer bedst. Jeg tager udgangspunkt i mit seneste patchworktæppe, hvor jeg fik taget lidt billeder undervejs.

DIY: Klipning og klargøring til patchworktæppe

Dette tæppe af syet af kvadrater på 11 x 11 cm. Du kan sagtens vælge en anden størrelse, men vær opmærksom på, at jo mindre kvadraterne er, des længere tid tager det at sy tæppet. Det er meget vigtigt, at kvadraterne er helt kvadratiske og præcis lige store. Når det gælder patchwork er præcision virkelig det, der gør forskellen og giver dig et pænt resultat til sidst.

Mine kvadrater er skåret ud af forskellige typer bomuldsstof. Sørg for at dine forskellige stoffer er nogenlunde samme kvalitet og tykkelse og undgå stof med stræk i. Når du har alle dine firkanter lægger du dem ud i det mønster de skal sys sammen i. Jeg har valgt et tilfældigt mønster, men det kan man gøre, som man vil.

DIY: Syning af patchworktæppe

Når du er tilfreds med dit layout, lægger du kvadraterne sammen, så hver række ligger i hver sin bunke. Sy nu rækkerne sammen ret mod ret på symaskinen. Jeg plejer at bruge en trykfods bredde sømrum. Det er ikke så vigtigt, hvor stort somrummet er, men det er meget vigtigt, at du syr med præcis samme sømrum hele tiden.

Sy alle kvadraterne sammen til lange strimler.

Når de er syet, skal du stryge dem, således at sømrummet presses til hver sin side. Det kan virke fristende at springe dette trin over, men hvis du vil have et flot slutresultat, er strygejernet din ven og skal bruges løbende. At stryge og presset sin tæppe er det der får det til at se pænt og professionelt ud i stedet for sjusket og hjemmegjort ud.

Når alle strimler er strøget og presset, lægger du dem op på rækker som de skal sys sammen.

Tag de to yderste rækker, og læg dem sammen ret mod ret. Hæft dem sammen med knappenåle i alle syninger. Sørg for at syningerne på den øverste og nederste strimmel er præcis overfor hinanden.

Sy de to strimler sammen langs kanten. Brug samme sømrum som du brugte til at sy strimlerne.

Vend dit arbejde rundt og brug strygejernet til at presse sømrummet til hver sin side.

Fra forsiden vil det nu se sådan ud. Stryg det også gerne fra forsiden for et endnu pænere resultat.

Fortsæt med at sy strimler på til du har ét stort tæppe. Det fik jeg desværre ikke taget billeder af.

DIY: Quiltning af patchworktæppe

At quilte et tæppe er den process, hvor man lægger patchwork-stykket sammen med et bagstykke og noget mellemlægning. Jeg har brugt et stykke bomuldsstof til bagstykke (tæppet bagside) og tyndt pladevat til mellemlægning. Man kan bruge forskellige materialer, men jeg bruger som regel pladevat eller fleece.

Jeg fik desværre ikke taget billeder under quiltningen, men vil gerne forklare lidt om processen. Start med at lægge dit bagstykke med retsiden nedad. Sørg for at det er helt glat og der ikke er folder og rynker i det (stryg det gerne først). Stykket skal være lidt større end dit patchworkstykke. Hvis du har mulighed for det, kan det være en hjælp at klistre stoffet fast til gulvet eller bordet med tape for at sikre, at det ligger helt glat og fladt.

Derefter lægger du din mellemlægning (fx pladevat eller fleece) oven på. Sørg for at det ligger helt glat. Til sidst lægger du patckworkstykket oven på med retsiden op. Sørg for at det ligger helt glat og at sømrummene under ligger rigtigt. Nogle bruger forskellige typer at lim for at sikre at de tre lag hænger sammen, men jeg plejer at fæstne dem sammen med nåle. Det er en fordele at bruge sikkerhedsnåle, da knappenåle nemt falder ud, når du begynder at sy. Sæt nåle i ved hver samling og evt. også midt i hver firkant.

Når det hele er samlet skal det sys sammen. Jeg har valgt at sy diagonale stikninger, men man kan sy i mange forskellige mønstre og retninger – der er ikke noget der er rigtigt eller forkert. Det kan være udfordrende at sy de tre lag pænt sammen. Tjek løbende bagsiden at tæppet for at sikre, at der ikke er kommet små folder i syningen. Hvis der er, må du sprætte syningen op, glatte stoffet ud og prøve igen.

DIY: Kantning af patchworktæppe

Når du er færdig og tilfreds med din quiltning, klipper du tæppet til i den rigtige størrelse – typisk vil noget af bagsiden og mellemlægningen stikke længere ud en selve patchwork-delen.

Der er mange forskellige måder at afslutte og kante sit tæppe på, men jeg har fundet en måde, som jeg synes, fungerer rigtig godt, er nem og giver et rigtig flot resultat. Jeg klipper en lang strimmel på 5,5 cm x tæppets omkreds. Jeg bukker strimlen på midten på langs og syr den fast i kanten som på billedet nedenfor. Herefter bukker jeg kanten om på bagsiden og syr den fast på den anden side fast i hånden. Du kan se en vejledning i hvordan kanten sys på her. I videoen afslutter hun kanten med maskinsyning. Jeg synes håndsyning giver det pæneste resultat, og det kan du se her hvordan man gør.

Jeg håber denne vejledning gav lidt indsigt og overblik over, hvordan man kan gribe et patckworktæppe an. Har du spørgsmål, er du velkommen til at stille dem nede i kommentarfeltet.

Måske kan du også lide...

6 kommentarer

 1. Anette siger:

  Hvor er det bare fint, jeg bliver nødt til at prøve. Når du kanter dit tæppe, hvordan syr du det så på bagsiden? Linket virker ikke.
  :-) Anette

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Hej Anette,
   Tak for kommentaren. Jeg syr kanten fast på bagsiden med næsten usynlig håndsyning. Det er lidt svært at forklare, men jeg har opdateret linksne i indlægget med et link til en youtubevideo, hvor der bliver vist hvordan det kan gøres. God fornøjelse :)

 2. Dorthe siger:

  Hej Pernille 🙂
  Tusind tak for masse af spændende inspiration 🤩
  Jeg har længe gerne ville prøve patchwork, og sikke god vejledning du har lavet – tak 👍

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Hej Dorte.
   Tusind tak for de søde ord. Håber du får gavn af vejledningen :)

 3. Pia schorling Overgård siger:

  Smukt tæppe – og godt beskrevet :)
  Jeg forsøger og håber på et godt resultat.

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Mange tak, Pia. Krydser fingre og ønsker dig god fornøjelse :)

 

Skriv en kommentar