DIY patchworktæppe

Jeg bliver ofte spurgt om, hvordan jeg syer patchworktæpper. Jeg har efterhånden syet en del patchworktæpper, så nu må det vist også være på tide at der kommer en vejledning til det. Der er sikkert mange forskellige måder at gribe sådan et projekt an på, men jeg fortæller blot, hvordan jeg synes det er nemmest og fungerer bedst. Jeg tager udgangspunkt i mit seneste patchworktæppe, hvor jeg fik taget lidt billeder undervejs.

DIY: Valg af stof til patchworktæppe

Jeg elsker at genbruge stof, og mine patchworktæpper er derfor ofte et miks af nyt patchworkstof og genbrug fra aflagte skjorter og bluser. Når du vælger stof til dit tæppe, er det generelt vigtigt, at stofferne er nogenlunde ens i materiale og tykkelse, og at stoffet er fast, uden stræk. Jeg bruger oftest bomuldsstof.

Derudover skal du overveje farvevalget. Man kan sagtens mikse farver og mønstre, men det er vigtigt, at det passer sammen og at nogle af farverne går igen. Jeg kan godt lide at tage udgangspunkt i ét stykke stof og finde matchende stoffer ud fra det. I dette tilfælde tog jeg udgangspunkt i det ternede stof, og fandt blålige og gule stoffer, som matchede. Hvis du finder det svært at finde matchende stof, findes der faktisk patchworkstof-pakker, som er sammensat af 5-6 forskellige stoffer i matchende farver og mønstre. Det kan du fx købe her. Så behøver du heller ikke at tænkte på kvaliteten af dit stof, da det alt sammen er samme type og tykkelse.

Husk ALTID at vaske dit stof, inden du går i gang. Vask det på samme måde, som du vil vaske dit færdige tæppe. Ved at vaske det undgår du, at det færdige tæppe vil skrumpe og dine syninger blive skæve og grimme.

DIY: Klipning og klargøring til patchworktæppe

Dette tæppe af syet af kvadrater på 11 x 11 cm. Du kan sagtens vælge en anden størrelse, men vær opmærksom på, at jo mindre kvadraterne er, des længere tid tager det at sy tæppet. Det er meget vigtigt, at kvadraterne er helt kvadratiske og præcis lige store. Når det gælder patchwork er præcision virkelig det, der gør forskellen og giver dig et pænt resultat til sidst. Jeg bruger en patchworklineal og en rulleskærer til at lave mine stykker, da jeg synes det er hurtigst og nemmest at få præcist, men du kan også blot bruge en lineal og stofsaks til det.

Når du har alle dine firkanter lægger du dem ud i det mønster de skal sys sammen i. Jeg har valgt et tilfældigt mønster, men det kan man gøre, som man vil.

DIY: Syning af patchworktæppe

Når du er tilfreds med dit layout, lægger du kvadraterne sammen, så hver række ligger i hver sin bunke. Sy nu rækkerne sammen ret mod ret på symaskinen. Jeg plejer at bruge en trykfods bredde sømrum. Det er ikke så vigtigt, hvor stort sømrummet er, men det er meget vigtigt, at du syr med præcis samme sømrum hele tiden.

Sy alle kvadraterne sammen til lange strimler.

Når de er syet, skal du stryge dem, således at sømrummet presses til hver sin side. Det kan virke fristende at springe dette trin over, men hvis du vil have et flot slutresultat, er strygejernet din ven og skal bruges løbende. At stryge og presset sin tæppe er det der får det til at se pænt og professionelt ud i stedet for sjusket og hjemmegjort ud.

Når alle strimler er strøget og presset, lægger du dem op på rækker som de skal sys sammen.

Tag de to yderste rækker, og læg dem sammen ret mod ret. Hæft dem sammen med knappenåle i alle syninger. Sørg for at syningerne på den øverste og nederste strimmel er præcis overfor hinanden.

Sy de to strimler sammen langs kanten. Brug samme sømrum som du brugte til at sy strimlerne.

Vend dit arbejde rundt og brug strygejernet til at presse sømrummet til hver sin side.

Fra forsiden vil det nu se sådan ud. Stryg det også gerne fra forsiden for et endnu pænere resultat.

Fortsæt med at sy strimler på til du har ét stort tæppe. Det fik jeg desværre ikke taget billeder af.

DIY: Quiltning af patchworktæppe

At quilte et tæppe er den proces, hvor man lægger patchwork-stykket sammen med et bagstykke og noget mellemlægning. Jeg har brugt et stykke bomuldsstof til bagstykke (tæppet bagside) og tyndt pladevat til mellemlægning. Man kan bruge forskellige materialer, men jeg bruger som regel pladevat eller fleece.

Jeg fik desværre ikke taget billeder under quiltningen, men vil gerne forklare lidt om processen. Start med at lægge dit bagstykke med retsiden nedad. Sørg for at det er helt glat og der ikke er folder og rynker i det (stryg det gerne først). Stykket skal være lidt større end dit patchworkstykke. Hvis du har mulighed for det, kan det være en hjælp at klistre stoffet fast til gulvet eller bordet med tape for at sikre, at det ligger helt glat og fladt.

Derefter lægger du din mellemlægning (fx pladevat eller fleece) oven på. Sørg for at det ligger helt glat. Til sidst lægger du patchworkstykket oven på med retsiden op. Sørg for at det ligger helt glat og at sømrummene under ligger rigtigt. Nogle bruger forskellige typer at lim for at sikre at de tre lag hænger sammen, men jeg plejer at fæstne dem sammen med nåle. Det er en fordele at bruge sikkerhedsnåle, da knappenåle nemt falder ud, når du begynder at sy. Sæt nåle i ved hver samling og evt. også midt i hver firkant.

Når det hele er samlet skal det sys sammen. Jeg har valgt at sy diagonale stikninger, men man kan sy i mange forskellige mønstre og retninger – der er ikke noget der er rigtigt eller forkert. Det kan være udfordrende at sy de tre lag pænt sammen. Tjek løbende bagsiden at tæppet for at sikre, at der ikke er kommet små folder i syningen. Hvis der er, må du sprætte syningen op, glatte stoffet ud og prøve igen.

DIY: Kantning af patchworktæppe

Når du er færdig og tilfreds med din quiltning, klipper du tæppet til i den rigtige størrelse – typisk vil noget af bagsiden og mellemlægningen stikke længere ud en selve patchwork-delen.

Der er mange forskellige måder at afslutte og kante sit tæppe på, men jeg har fundet en måde, som jeg synes, fungerer rigtig godt, er nem og giver et rigtig flot resultat. Jeg klipper en lang strimmel på 5,5 cm x tæppets omkreds. Jeg bukker strimlen på midten på langs og syr den fast i kanten som på billedet nedenfor. Herefter bukker jeg kanten om på bagsiden og syr den fast på den anden side fast i hånden. Du kan se en vejledning i hvordan kanten sys på her. I videoen afslutter hun kanten med maskinsyning. Jeg synes håndsyning giver det pæneste resultat, og det kan du se her hvordan man gør.

Jeg håber denne vejledning gav lidt indsigt og overblik over, hvordan man kan gribe et patchworktæppe an. Har du spørgsmål, er du velkommen til at stille dem nede i kommentarfeltet.

Måske kan du også lide...

14 kommentarer

 1. Anette siger:

  Hvor er det bare fint, jeg bliver nødt til at prøve. Når du kanter dit tæppe, hvordan syr du det så på bagsiden? Linket virker ikke.
  :-) Anette

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Hej Anette,
   Tak for kommentaren. Jeg syr kanten fast på bagsiden med næsten usynlig håndsyning. Det er lidt svært at forklare, men jeg har opdateret linksne i indlægget med et link til en youtubevideo, hvor der bliver vist hvordan det kan gøres. God fornøjelse :)

 2. Dorthe siger:

  Hej Pernille 🙂
  Tusind tak for masse af spændende inspiration 🤩
  Jeg har længe gerne ville prøve patchwork, og sikke god vejledning du har lavet – tak 👍

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Hej Dorte.
   Tusind tak for de søde ord. Håber du får gavn af vejledningen :)

 3. Pia schorling Overgård siger:

  Smukt tæppe – og godt beskrevet :)
  Jeg forsøger og håber på et godt resultat.

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Mange tak, Pia. Krydser fingre og ønsker dig god fornøjelse :)

 4. Line siger:

  Så fint! Må jeg spørge: du sikrer ikke på nogen måde kanterne af lapperne? Altså med en overlock eller lignende. Risikerer man ikke, at det trævler?

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Hej Line,
   Tak for din besked. Nej, jeg overlocker ikke kanterne på lapperne og har aldrig været ude for at de trævler. De rå kanter bliver jo lukket inde i tæppet, så de ligger beskyttet og vil ikke trævle, hvis man bruger nogenlunde fastvævet stof. Det er anderledes med fx tøj, hvor de rå kanter vil ligge løst på indersiden af tøjet og dermed være mere udsat og tilbøjelig til at trævle. Med en overlocket kant på lapperne vil jeg også frygte, at kanterne kommer til at fylde mere på bagsiden at tæppet og at det ikke vil kunne stryges så pænt glat.

 5. gitte siger:

  tak for god gennemgang ! det vil jeg prøve – især kanten syntes jeg er et godt tip da jeg syntes at kantbånd er så svært at få pænt – din metode ser ud til at jeg måske kan få held med :O)

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Hej Gitte,
   Tak for din kommentar. Jeg er glad for at du kan bruge guiden. Og ja, det med kantebånd er jeg helt enig med dig i. Det synes jeg også altid har været svært at lave pænt på begge sider. Denne metode har virket rigtig godt for mig, så jeg håber du kan få gavn af den :)

 6. Catrine siger:

  Hej :)
  Jeg har købt stof til et sådan tæppe, men vask af stoffet ?
  Hvordan vasker du det ? Overlocker du kanterne af stoffet, så det ikke flosser, eller hvad gør du ?

  Knus

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Hej Catrine,
   Jeg vasker stoffet på samme måde som jeg ville vaske det færdige resultat. Typisk på et standard bomuldsprogram på 30 eller 40 grader og med neutral vaskemiddel. Det er en rigtig god ide at overlocke kanterne, så stoffet ikke flosser i vask, men jeg får det sjældent gjort.

 7. Hej Pernille
  Tak for dine gode indput – gode farvevalg og din kantnings metode vil jeg bruge næste gang .
  Jeg eksperimenter en del, med mønstre og håndquiltning. Jeg syr mest i genbrugsstof.
  Kh Birgit Plank Carlsen

  • Pernille / StyleDesignCreate.com siger:

   Hej Birgit,
   Mange tak for din kommentar. Det er dejligt at høre at du kan bruge vejledningen. Det lyder spændende med håndquiltning – det har jeg selv til gode at prøve. Jeg var lige inde at kigge på din facebookside. Jeg er helt vild med dit patchwork med tværsyninger og genbrugsstof – så flot :)

 

Skriv en kommentar