Bog: Klæd dig bedre

Bog: Klæd dig bedre

Jeg har for nylig læst denne bog, som hedder “Klæd dig bedre. En guide til mindre tøjspild og mere garderobeglæde“, og den er skrevet af Else Skjold og Johanne Stenstrup, som begge går op i og arbejder med mode og bæredygtighed. Inden for de seneste år er bæredygtighed begyndt at optage mig meget, og jeg havde derfor set frem til at få fingrene i denne bog.

Bogen handler overordnet om bæredygtighed i forhold til ens garderobe. I forhold til min blog og interesse for at sy tøj synes jeg også, der er rigtig mange spændende vinkler, selvom det med at sy sit eget tøj ikke rigtig er noget bogen kommer direkte ind på.

Kend din garderobe og stil

Første del handler meget om at kende sin garderobe og sin stil. Finde frem til hvad man i virkeligheden kan lide at have på og føler sig til pas i, analysere og lære af sine fejlkøb. Derudover er der også mange opfordringer og tips til at få brugt sit tøj og se det på en ny måde i stedet for at købe nyt.

Når jeg syr tøj, er jeg enormt ærgerlig over at fx en kjole kan ende med at blive brugt en enkelt gang, fordi den måske ikke lige rigtig var stilen alligevel,  pasformen ikke lige var mig, eller farven måske var lidt for vovet. Det er så ærgerligt at have brugt tid, kræfter og ressourcer på at fremstille noget selv, for så blot at “kassere” det (gemme det væk inde i tøjskabet indtil samvittigheden tillader af smide det ud eller sende det videre i systemet). Når jeg får en idé til et nyt syprojekt, prøver jeg tit at sammenligne med tøj i mit tøjskab og analysere, hvad der har fungeret godt, og hvad der har fungeret knap så godt og ikke mindst hvorfor. Så kan jeg sammenligne med min idé og forsøge at forudsige, om det vil fungere.

Pleje og vedligehold

Midt i bogen er der nogle kapitler om, hvordan man passer på sit tøj, reparere, vedligeholder, vasker og opbevarer det. Der er mange gode tricks, som jeg ikke kendte til, og som jeg helt sikkert vil bruge fremover.

Jeg har enkelte gange prøvet at sy en kjole for efterfølgende at finde ud af at stoffet blev helt forkert efter vask. Enten krøllede det enormt meget (som er noget, der generer mig rigtig meget), eller også blev stoffet for stift. Jeg har også en enkelt gang vasket en hjemmesyet kjole med det fineste broderi foran blot for at finde ud af, at broderiet ikke kunne tåle maskinvask og begyndte at smuldre. For at undgå dette plejer jeg altid at vaske alt mit stof ved samme temperatur og program, som jeg vil vaske det færdige stykke tøj ved. Det kan fange en del af disse ærgerlige fejl.

Når man har evner til at sy, synes jeg det er en skam ikke at bruge dem på at reparere sit tøj, hvis det er muligt. Ud over at sy knapper i og lappe sømme, lapper jeg jævnligt huller i strømper/strømpebukser, lægger tøj ind/ud/op/ned. Det gør jeg både ved mit eget tøj og min kærestes.

Genbrug og krav

Sidst i bogen beskrives forskellige former for genbrug og tekstil-genanvendelse, og der opfordres til at man stiller større krav til sine køb både hvad angår kvalitet og bæredygtighed.

Bæredygtighed har generelt aldrig været min første tanke, når jeg har syet tøj, men det har efterhånden fået en højere og højere prioritet i løbet af årene. Jeg bryder mig ikke længere om at købe nyt stof, hvis det ikke er strengt nødvendigt, og jeg vil meget hellere forsøge at få brugt nogle af de materialer som allerede er fremstillet. Som I sikkert kan se, er det et gennemgående tema i mange af mine syprojekter, at de er “refashions” – altså aflagt tøj, som jeg har brugt til at lave et andet stykke tøj af. Det gør jeg både på grund af bæredygtighed, men også fordi det er sjovt og stiller spændende udfordringer til kreativiteten.

Et punkt jeg gerne vil blive bedre på er det med stofkvaliteten. Det er så ærgerligt, når man har brugt lang tid på at sy et stykke tøj blot for at konkludere, at stofkvaliteten ikke er i top, og tøjet egentlig ikke kan holde særlig længe. Her vil jeg gerne dels blive bedre til at gennemskue kvaliteten, men også blive mere kræsen med kvaliteten og ikke blive forblændet af et pænt mønster på stoffet eller lignende.

Når det kommer til min egen sykvalitet, er jeg heldigvis blevet mere kvalitetsbevidst og tålmodig. Jeg gider ikke have brugt langt tid på at sy et stykke tøj for så at sjuske eller hoppe over, hvor gærdet er lavest med enkelte detaljer, for så ved jeg, at jeg vil blive utilfreds i sidste ende. Så selvom jeg er blevet en mere rutineret syerske med årene, laver jeg lige så meget opsprætning og omsyning, som jeg altid har gjort, fordi mine krav til sykvaliteten er blevet højere.

Interesserer du dig også for bæredygtighed inden for tøj, eller er du blot nysgerrig på emnet og ønsker at få mere ud af dit tøj, vil jeg anbefale dig at læse bogen selv. Den er fuld af små guldkorn. Du kan købe bogen i de fleste boghandler, fx her.

Måske kan du også lide...
 

Skriv en kommentar